Néhány szó a szitanyomásról

Mióta létezik szitanyomás?

Sokan úgy gondolják, hogy a szitanyomás új keletű "találmány", holott kialakulása századokkal ezelőttre nyúlik vissza. Bár a szitanyomás eljárás feltalálójának neve és a pontos dátum örök titok marad, annyi azonban ismert, hogy Kínában és Japánban már több évszázaddal ezelőtt is nyomtattak textilanyagokra különféle sablonok alkalmazásával.
 

Milyen volt a szitanyomás a régen?

Az akkori szitanyomás során a szitát fakeretre feszített emberi hajból készítették, amelyre rizspapírból kivágott sablont ragasztottak, ez volt a forma. Később az emberi hajat selyemszál váltotta fel. A szitanyomást a régi időkben előszeretettel alkalmazták különféle művészien festett kelmék készítéséhez, amelyeket főként a módosabb rétegek tudtak megfizetni kezdetben, és rendkívül jó kereskedelmi értékű árunak számítottak.
 

Szitanyomás a XIX. században

Máig ismeretlen okból, de a szitanyomás sokáig nem terjedt el, mint módszer, sőt: feledésbe is merült hosszú időre. Európában a XIX. században fedezték fel újra, ekkor szitanyomás helyett filmnyomtatásnak, filmnyomásnak nevezte el a textilipar. Főként a lyoni selyemiparban alkalmaztak előszeretettel szitanyomást a selyemkelmék díszítésére, művészi festésére.
 

Szitanyomás a XX.-XXI. században

A XX. században - hála a gépipar, a technológia fejlődésének - a szitanyomás széles körben elterjedt világszerte, és a textilipar mellett egyre több alkalmazási területre tört be a piacon. A XXI. század elejére a szitanyomás, filmnyomás épp olyan fontos ágazattá vált, mint a korábban ismert nyomtatási eljárások.
 

Mit lehet előállítani szitanyomás segítségével?

A szitanyomás segítségével lehetségessé vált egy- vagy többszínű képek, feliratok nyomtatása a legkülönfélébb anyagokra. Előállíthatók vele jelzőlámpák, műszerskálák, éppúgy, mint mosásállóan dekorált ruhaanyagok, de használják poharak, bögrék, ládák feliratozásánál, valamint csomagolóanyagok, tapéta, gépkocsik dekorálására is. Az alacsony költségű reklámtermékek előállításában az egyik legfelkapottabb szolgáltatás a pólónyomás, de a felhasználási ötletek tárháza szinte végtelen.
 

Mik a szitanyomás előnyei és hátrányai?

A kisebb példányszám alá eső nyomtatásra a szitanyomás jelenti a gazdaságos és ésszerű megoldást, hiszen kedvezőbb árú, mint a többi alternatíva, és a nyomóforma elkészíthető viszonylag gyorsan. A szitanyomás előnye, hogy kitűnő minőségű, szép kontrasztos képeket, feliratokat eredményez, valamint olyan anyagokra is lehet vele nyomtatni, amelyekre más módon nem lehetne, pl. a pólónyomás tipikusan ilyen terület.
A szitanyomás hátránya ugyanakkor, hogy a vastagabb festékrétegek miatt hosszabb száradási időt igényel, és a friss szitanyomatok nem tehetőek egymásra, így több helyre van szükség a szárításhoz. Ez a mai korszerű, gyorsan száradó festékanyagokkal meggyorsítható.

Ingyenes házhoz szállítás !